Új elnöke és titkára van a Lakatos Demeter Csángómagyar Kulturális Egyesületnek

Barna Gabor

A Lakatos Demeter Csángómagyar Kulturális Egyesület 2013. április 9-i rendkívüli taggyűlésén összegyűlt tagságára fontos feladat hárult. Az Egyesület elnökének, Jáki Sándor Teodóz bencés szerzetesnek halála (2013. január 8.), valamint Tampu Ferenc titkár lemondása után új elnököt és új titkárt kellett választani. (Teodóz atya munkásságát külön fejezetben méltatjuk.)

A gyűlést Bogdán Tibor választmányi tag nyitotta meg és a szervezet titkára, Tampu Ferenc vezette le. A választmány javaslata alapján Dr. Barna Gábor néprajzkutató, egyetemi tanár jelölését a taggyűlés elfogadta, ezt követte a szavazás. A tagság egyhangúlag döntött a jelölt mellett. A szervezet rendkívüli közgyűlése új titkárt is választott, Lengyel Gyula személyében. A jelölést mindketten elfogadták.
 Szavazas Lengyel Gyula      Iancu Laura  TF
A megválasztott új elnök megköszönte a bizalmat és elmondta, az egyesület alapító tagjaként nagy megtiszteltetés és feladat számára az elnökség vállalása olyan elnökök után, mint Domokos Pál Péter, aki tiszteletbeli elnök volt, illetve Benda Kálmán és Jáki Teodóz atya.

Kiemelte, figyelembe kell venni a moldvai magyarok sajátos helyzetét, római katolikus vallását, ez óvta meg őket a beolvadástól. A megválasztott elnök feladatok között említette, fontos volna megőrizni a kacsikai búcsúban a magyar nyelvű szentmisét. Utalt Petrás Incze János születésének kétszázadik évfordulójára, amelynek alkalmából Egyesületünk tagja, Iancu Laura drámát írt. A Petrás Incze János emlékkonferencia szeptember 21-én Egerben lesz. Novemberben Benda Kálmánt is ünnepeljük születésének centenáriuma alkalmából.

Fontos, hogy az Egyesület tevékenysége saját honlapján keresztül is nagyobb nyilvánosságot kapjon. A tudományos társaságokkal való együttműködés továbbra is fontos. Feladat vár az Egyesületre Jáki Sándor Teodóz atya szellemi hagyatékának feldolgozásában és minél szélesebb körben való megismertetésében. Nyitni kell a fiatalok felé. Érdemes volna újra egy vándorkiállítást készíteni.

Mindehhez kell kérni a Teremtő segítségét is, hogy ő irányítsa tevékenységünket és ajándékozzon meg mindannyiunkat tisztánlátással, hogy felismerjük a feladatainkat és dolgozzunk is a felismerés után azok megvalósításáért. Hogy tisztességgel és becsülettel szolgáljuk a moldvai magyarság közösségét, és tágabban, a magyar közösséget.
 

A megválasztott elnök köszöntője itt olvasható!

L: L.I. / A: Cs.B.T. / L: B.B.